In dit artikel

Rainbow Moving Average

Rainbow Moving Average: De Wereld van Moving Averages

In dit artikel

De wereld van voortschrijdende gemiddelden kan complex lijken, vooral als je worstelt met het identificeren van markttrends. Ik weet hoe overweldigend dit kan zijn; ik heb immers ook voor dezelfde uitdagingen gestaan in mijn vroege handelsdagen.

In dit artikel ga ik de ‘Rainbow Moving Average‘ ontrafelen, een kleurrijke en visueel aantrekkelijke technische indicator die je handelsbeslissingen kan verbeteren. Klaar om een duik te nemen in deze intrigerende en kleurrijke wereld?.

Key takeaways:

Uit onze beste forex broker test voor 2023 is gekomen: IC Markets. Met de diverse account types, zeer lage spread en uitstekende klantenservice staat deze boven aan onze lijst.

Samenvatting

 • De Rainbow Moving Average is een visueel aantrekkelijke technische indicator die wordt gebruikt om trends in prijsbewegingen te identificeren.
 • Het maakt gebruik van verschillende kleuren om de verschillende tijdsperiodes weer te geven en biedt een duidelijke visuele weergave van de trend.
 • Door de configuratie – opties aan te passen, kunnen handelaren de Rainbow Moving Average afstemmen op hun eigen handelsstrategieën en voorkeuren.

Wat is de Rainbow Moving Average?

De Rainbow Moving Average is een technische indicator die wordt gebruikt in de financiële wereld om trends in prijsbewegingen te identificeren. Het werkt door het berekenen van het gemiddelde van een reeks prijzen over een bepaalde periode en het weergeven van dit gemiddelde als een lijn op een grafiek.

De kleurrijke aspecten van de Rainbow Moving Average komen voort uit het gebruik van verschillende kleuren om verschillende tijdsperiodes weer te geven, waardoor een duidelijke visuele weergave van de trend ontstaat.

Deze indicator biedt handelaars waardevolle informatie bij het nemen van beslissingen en kan worden geconfigureerd op basis van individuele voorkeuren en handelsstrategieën.

Definitie en werking

De Rainbow Moving Average, ook wel bekend als het kleurrijke voortschrijdend gemiddelde, biedt een visueel aantrekkelijke en effectieve manier om markttrends te volgen. Dit type voortschrijdend gemiddelde gebruikt verschillende perioden van gemiddelden en voegt voor elke periode een unieke kleur toe.

Het resultaat is een ‘regenboog’-effect op je grafiek, vandaar de naam.

De werking van de Rainbow Moving Average is eenvoudig. Het maakt gebruik van een reeks voortschrijdende gemiddelden met verschillende lengtes, vaak tussen 2 en 60 perioden. Elk van deze gemiddelden wordt vervolgens weergegeven in een andere tint, waardoor er een kleurgradatie ontstaat die lijkt op die van een regenboog.

Deze kleuren helpen handelaren om de trends en patronen in de markt beter te begrijpen en te volgen. Wanneer alle lijnen van het voortschrijdend gemiddelde in dezelfde richting bewegen en de kleuren zijn geordend van donker naar licht (of vice versa), is dat een sterke indicatie van een solide trend.

Configuratie-opties

Bij het gebruik van de Rainbow Moving Average zijn er verschillende configuratie-opties beschikbaar. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste opties die je kunt aanpassen:

 1. Tijdframe: Pas het tijdframe aan om de Rainbow Moving Average aan te passen aan jouw handelsdoelen. Korte tijdframes, zoals 5 of 10 periodes, kunnen worden gebruikt voor kortetermijnhandel, terwijl langere tijdframes geschikter zijn voor langetermijnanalyse.
 2. Kleurenspectrum: Stel het kleurenspectrum in voor de Rainbow Moving Average. Dit stelt je in staat om verschillende kleuren te kiezen voor elke individuele moving average lijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een regenboogpatroon met oplopende of aflopende kleuren, of je kunt ervoor kiezen om verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken.
 3. Berekeningsmethode: Pas de berekeningsmethode aan die wordt gebruikt voor het bepalen van de Rainbow Moving Average. De meest voorkomende methode is de eenvoudige voortschrijdend gemiddelde (SMA), maar je kunt ook experimenteren met andere methodes zoals exponentiële voortschrijdend gemiddelde (EMA) of gewogen voortschrijdend gemiddelde (WMA).
 4. Periodema en verplaatsing: Stel het periodema en de verplaatsing in voor elk van de moving averages in de Rainbow Moving Average indicator. Het periodema bepaalt hoeveel datapunten worden meegenomen in de berekening, terwijl de verplaatsing de positie van de moving average in de grafiek bepaalt.
 5. Signaallijnen: Voeg signaallijnen toe aan de Rainbow Moving Average om handelssignalen te genereren. Je kunt bijvoorbeeld een signaallijn instellen die wordt geactiveerd wanneer de prijs boven of onder een bepaalde moving average kruist, wat kan wijzen op een trendverandering.
 6. Overkochte/oververkochte niveaus: Stel overkochte en oververkochte niveaus in voor de Rainbow Moving Average indicator. Deze niveaus kunnen worden gebruikt om potentiële omkeerpunten in de markt te identificeren wanneer de prijs boven of onder deze niveaus beweegt.

Formule en berekening

De formule van de Rainbow Moving Average (RMA) is relatief eenvoudig. Het berekent het gemiddelde van een reeks prijzen over een bepaalde periode en gebruikt vervolgens meerdere voortschrijdende gemiddelden met verschillende lengtes om een kleurrijk grafisch effect te creëren.

Dit zorgt voor een duidelijke visuele weergave van de trend.

Om de RMA te berekenen, worden de prijzen van elke periode bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door het aantal perioden. Dit levert één waarde op die het gemiddelde vertegenwoordigt.

Met behulp van deze formule kan de RMA worden aangepast aan specifieke configuratie-opties, zoals het instellen van de periode en het kiezen van verschillende kleuren voor elk voortschrijdend gemiddelde.

De berekening van de RMA is een krachtige tool die traders helpt om trends te identificeren en handelsbeslissingen te verbeteren. Door gebruik te maken van meerdere voortschrijdende gemiddelden met verschillende lengtes, biedt de RMA een uniek perspectief op de marktbewegingen.

Het resultaat is een kleurrijke en visueel aantrekkelijke grafische weergave van de trend, waardoor handelaren gemakkelijker kunnen zien of een trend bullish (stijgend) of bearish (dalend) is.

Rainbow Moving Average

Voordelen van de Rainbow Moving Average

De Rainbow Moving Average biedt een duidelijke visuele weergave van de trend en verbetert handelsbeslissingen.

Duidelijke visuele weergave van de trend

Het gebruik van een Rainbow Moving Average biedt een duidelijke visuele weergave van de trend. Door verschillende kleuren te gebruiken voor de verschillende voortschrijdende gemiddelden, kunnen handelaren gemakkelijk de richting van de trend herkennen.

Dit zorgt voor een intuïtieve manier om de markt te analyseren en helpt bij het nemen van handelsbeslissingen. De kleuren helpen om snel te zien of de trend stijgend, dalend of zijwaarts is, waardoor handelaren sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt.

Deze visuele weergave maakt het ook gemakkelijker om trends over langere perioden te identificeren en helpt bij het bepalen van het juiste moment om in of uit een positie te stappen. Met de Rainbow Moving Average kan iedereen, van beginners tot ervaren handelaren, profiteren van een heldere en eenvoudige trendanalyse.

Verbetert de handelsbeslissingen

Als u op zoek bent naar een manier om uw handelsbeslissingen te verbeteren, kan de Rainbow Moving Average een waardevol hulpmiddel zijn. Dit kleurrijke voortschrijdend gemiddelde biedt een duidelijke visuele weergave van de trend, waardoor u gemakkelijker kunt identificeren wanneer het tijd is om in te stappen of uit te stappen.

Door gebruik te maken van verschillende kleuren voor de verschillende gemiddelden in de Rainbow Moving Average, kunt u trends nog beter volgen en belangrijke keerpunten opmerken. Dit helpt u bij het nemen van weloverwogen handelsbeslissingen en kan u helpen om winstgevender te handelen.

Daarnaast kunt u met de Rainbow Moving Average verschillende configuratie-opties aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren en handelsstrategieën. U kunt bijvoorbeeld de periodes van de gemiddelden aanpassen of ervoor kiezen om bepaalde kleuren te gebruiken om specifieke trends weer te geven.

Hoe de Rainbow Moving Average gebruiken

De Rainbow Moving Average kan worden gebruikt door de indicator toe te passen op een grafiek en vervolgens verschillende handelsstrategieën toe te passen op basis van de signalen die worden gegenereerd door de indicator.

Aanbrengen van de indicator op een grafiek

Om de Rainbow Moving Average indicator op een grafiek toe te passen, moet je de volgende stappen volgen:

 1. Open je handelsplatform en selecteer het gewenste valutapaar of effect.
 2. Klik op de “Indicators” of “Indicatoren” knop in je handelsplatform.
 3. Zoek naar de Rainbow Moving Average indicator in de lijst met beschikbare indicatoren.
 4. Klik op de indicator en pas deze toe op je grafiek door erop te klikken.
 5. Vervolgens zal er een pop-up venster verschijnen met de configuratie-opties van de indicator.
 6. Pas indien nodig de instellingen aan, zoals periode of kleur van het voortschrijdend gemiddelde.
 7. Bevestig de wijzigingen en sluit het configuratievenster.
 8. De Rainbow Moving Average indicator wordt nu weergegeven op je grafiek.

Handelsstrategieën met de Rainbow Moving Average

Als ervaren handelaar begrijp ik het belang van het hebben van effectieve handelsstrategieën. De Rainbow Moving Average is een krachtige tool die u kunt gebruiken om uw handelsbeslissingen te verbeteren. Hier zijn enkele strategieën die u kunt overwegen bij het gebruik van deze kleurrijke indicator:

 1. Cross-over strategie: Een veelgebruikte strategie met de Rainbow Moving Average is gebaseerd op cross-overs tussen verschillende gekleurde lijnen. U kunt bijvoorbeeld een kooppositie innemen wanneer de groene lijn boven de blauwe lijn kruist, en een verkooppositie innemen wanneer de rode lijn onder de gele lijn kruist.
 2. Trendvolgende strategie: De Rainbow Moving Average kan ook worden gebruikt om trends in de markt te volgen. Wanneer alle gekleurde lijnen zich boven de prijs bevinden, geeft dit aan dat er een sterke opwaartse trend is en dat u longposities kunt innemen. Aan de andere kant, als alle gekleurde lijnen zich onder de prijs bevinden, geeft dit aan dat er een sterke neerwaartse trend is en dat u shortposities kunt innemen.
 3. Pullback strategie: Een andere mogelijkheid is om de Rainbow Moving Average te gebruiken bij pullbacks in een trend. Wanneer de prijs tijdelijk terugtrekt naar een bepaald niveau, kunt u overwegen om in te stappen wanneer deze weer richting de gekleurde lijnen begint te bewegen.
 4. Stop-loss en take-profit niveaus: Het instellen van stop-loss en take-profit niveaus is essentieel bij elke handelsstrategie. Bij het gebruik van de Rainbow Moving Average kunt u overwegen om uw stop-loss net onder de gekleurde lijnen te plaatsen, om uw positie te beschermen in geval van een trendomkering. U kunt ook uw take-profit niveau bepalen op basis van belangrijke weerstands- of steunniveaus die samenvallen met de gekleurde lijnen.
 5. Timing van trades: De Rainbow Moving Average kan ook worden gebruikt om het beste moment te bepalen om een trade in te voeren of te verlaten. U kunt bijvoorbeeld wachten op een pullback naar de gekleurde lijnen voordat u een buy order plaatst, en uw positie sluiten wanneer de prijs boven de gekleurde lijnen uitkomt.

Conclusie

In deze blog hebben we de kracht van de Rainbow Moving Average ontdekt, een kleurrijke en visueel aantrekkelijke indicator. We hebben geleerd hoe deze indicator kan worden gebruikt om handelsbeslissingen te verbeteren en trends duidelijk weer te geven.

Met zijn configuratie-opties en eenvoudige toepassing op grafieken, biedt de Rainbow Moving Average een waardevol hulpmiddel voor technische analyse. Dus waarom niet een beetje kleur toevoegen aan je handelsstrategieën en de kleurrijke wereld van Moving Averages verkennen met de Rainbow Moving Average?

Meer lezen over forex met onze blogs over forex indicatoren

Ontdek de kracht van “Forex indicatoren” zoals de “On Balance Volume (OBV)” om de accumulatie en distributie van volumes te meten en mogelijke trendomkeringen te identificeren.

Leer hoe de “Percentage Price Oscillator (PPO)” kan worden gebruikt om de procentuele prijsveranderingen te meten en mogelijke koop- en verkoopsignalen te genereren.

Verken de “Pretty Good Oscillator (PGO)” en hoe deze kan helpen bij het meten van de markttrend en het identificeren van handelsmogelijkheden.

Ontdek “Pring’s Know Sure Thing (KST)” en hoe deze indicator verschillende exponentiële voortschrijdende gemiddelden combineert om de markttrend te identificeren en handelssignalen te genereren.

Leer hoe “QStick” kan worden gebruikt om de trendrichting en prijsmomentum te meten op basis van de verhouding tussen opening en sluiting van opeenvolgende kaarsen.

Verken de mogelijkheden van “Rainbow Moving Average” en hoe deze indicator meerdere voortschrijdende gemiddelden combineert om de trendsterkte en richting te identificeren.

Ontdek de “Relative Vigor Index (RVI)” en hoe deze kan helpen bij het meten van de kracht van een trend en het identificeren van mogelijke trendomkeringen.

Leer hoe “TRIX (Triple Exponential Moving Average)” kan helpen bij het identificeren van trendomkeringen op basis van drievoudig geëxtrapoleerde voortschrijdende gemiddelden.

Breid jouw kennis uit over verschillende Forex indicatoren en ontdek hoe ze kunnen worden toegepast om handelsbeslissingen te ondersteunen en handelsmogelijkheden te identificeren.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Rainbow Moving Average?

Een Rainbow Moving Average is een technische analyse-indicator die meerdere voortschrijdende gemiddelden combineert en weergeeft in verschillende kleuren. Het wordt gebruikt om trends te identificeren en potentiële koop- of verkoopsignalen te genereren op basis van de richting en overlapping van de verschillende gekleurde lijnen.

2. Hoe werkt een Rainbow Moving Average?

Een Rainbow Moving Average berekent het gemiddelde van de afgelopen prijzen over een bepaalde periode en geeft dit weer als een gekleurde lijn op een grafiek. Door meerdere voortschrijdende gemiddelden met verschillende periodes te combineren, wordt het mogelijk om meerdere trends simultaan te analyseren en te visualiseren.

3. Waarom zou ik een Rainbow Moving Average gebruiken?

Een Rainbow Moving Average kan helpen bij het identificeren van sterke trends en het bevestigen van mogelijke koop- of verkoopsignalen. Het gebruik van meerdere gekleurde lijnen maakt het gemakkelijk om visueel trends en potentiële keerpunten in de markt te herkennen.

4. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een Rainbow Moving Average?

Het gebruik van een Rainbow Moving Average biedt verschillende voordelen, waaronder het vermogen om meerdere trends tegelijkertijd te analyseren, potentiële keerpunten in de markt te identificeren en visueel aantrekkelijke grafieken te genereren. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van ruis en het verbeteren van de handelsbeslissingen op basis van objectieve gegevens.

» Referenties


1. Chaboud, A. P., Chiquoine, B., Hjalmarsson, E., & Vega, C. (2014). Rise of the machines: Algorithmic trading in the foreign exchange market. The Journal of Finance, 69(5),
https://www.jstor.org/stable/43612951

2. Drehmann, M., & Sushko, V. (2022, December 5). The global foreign exchange market in a higher-volatility environment. BIS Quarterly Review.
https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2212f.htm

3. Gallo, C. (2014, July 20). The Forex Market in Practice: A Computing Approach for Automated Trading Strategies. International Journal of Economics and Management Sciences.
https://www.semanticscholar.org/paper/The-Forex-Market-in-Practice%3A-A-Computing-Approach-Gallo/0fead5f2309acb35956e93d8238059b1e6221a2d

4. Neely, C. J., & Weller, P. A. (2013, October). Lessons from the evolution of foreign exchange trading strategies. Journal of Banking & Finance, 37(10), 3783-3798.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378426613002549

5. Segal, T. (2021, March 4). What is the best method of analysis for forex trading? Reviewed by Anderson, S., Fact checked by Perez, Y. [Webpage]. Investopedia.
https://www.investopedia.com/ask/answers/forex/best-method-of-forex-analysis.asp

» Referenties

Conclusie forex brokers 2023

Demian van Keken

Demian van Keken

Demian van Keken (1990), een gepassioneerde forex specialist met uitgebreide ervaring in de financiële markten, begon zijn reis in de forex-wereld uit interesse en heeft deze nu getransformeerd naar een diepe passie voor het begrijpen van de dynamiek van valutahandel. Door zijn grondige kennis van de forex-industrie en zijn toewijding aan anderen, heeft Demian vele individuen geholpen hun financiële doelen te bereiken. Of je nu een nieuwkomer bent in forex trading of een ervaren handelaar, Demian staat klaar om je te voorzien van de informatie en kennis die je nodig hebt om succesvol te zijn. Geniet van de waardevolle inzichten die hij deelt op dit platform. Voor vragen of assistentie, neem gerust contact op via info@besteforexbroker.nl of bel 033-2022144. Je kunt Demian ook volgen op LinkedIn. Meer ervaringen van Demian van Keken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *