In dit artikel

MACD Divergence Trading

MACD Divergence Trading: Het Combineren van Momentum en Divergence

In dit artikel

Heb je moeite met het vinden van rendabele trades in een volatiele markt? Ik weet precies hoe dat voelt, omdat ik zelf ook deze uitdagingen tegen ben gekomen. Daarom heb ik grondig onderzoek gedaan en ontdekt dat de MACD Divergence Trading strategie zeer effectief kan zijn.

In dit artikel gaan we dieper in op de MACD indicator en hoe je momentum en divergence kunt combineren voor succesvolle trades. Lees verder en ontdek hoe je je trading game naar een hoger niveau tilt.

Key takeaways:

Uit onze beste forex broker test voor 2024 is gekomen: IC Markets. Met de diverse account types, zeer lage spread en uitstekende klantenservice staat deze boven aan onze lijst.

Samenvatting

 • MACD Divergence Trading is een effectieve strategie die momentum en divergence combineert om succesvolle trades te vinden in volatiele marktomstandigheden.
 • De MACD – indicator meet de trendrichting en sterkte van de trend door het vergelijken van twee exponentiële voortschrijdende gemiddelden van de aandelenkoers.
 • Momentum en divergence spelen een cruciale rol bij het nemen van handelsbeslissingen in MACD Divergence Trading, waarbij momentum verwijst naar de kracht en snelheid van prijsveranderingen en divergence optreedt wanneer de prijsbeweging afwijkt van de beweging van de MACD-indicator.
 • Er zijn verschillende handelsstrategieën die kunnen worden toegepast bij MACD Divergence Trading, zoals bullish divergence breakout, bullish divergence reversal, bullish divergence pullback, bearish divergence verkoopstrategie, bearish divergence trendomkeringsstrategie en bearish divergence breakout-strategie.

Wat is de MACD Indicator en Hoe Werkt Het?

De MACD-indicator, ook wel bekend als de Moving Average Convergence Divergence, is een technische analyse tool die wordt gebruikt om de trendrichting en de sterkte van de trend te meten. Het werkt door het vergelijken van twee exponentiële voortschrijdende gemiddelden van de aandelenkoers om veranderingen in momentum te identificeren en de relatie tussen gemiddelden en prijs in kaart te brengen.

Uitleg van de Moving Average Convergence Divergence (MACD)

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een veelzijdig instrument in de wereld van technische analyse. Ontworpen door Gerald Appel, wordt dit hulpmiddel voornamelijk gebruikt om momentum en trendrichting te meten.

De MACD bestaat uit twee lijnen: de MACD-lijn en de signaallijn, welke een exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de MACD-lijn is.

Wanneer we kijken naar de formule, wordt de MACD-lijn berekend door het 12-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelde (EMA) van de aandelenkoers af te trekken van het 26-daagse EMA. Dit resulteert in een waarde die zowel positief als negatief kan zijn, afhankelijk van de relatie tussen deze twee gemiddelden en de prijs van het aandeel.

Een stijgende MACD-lijn betekent bijvoorbeeld dat het kortere gemiddelde sneller stijgt dan het langere gemiddelde, wat duidt op een opwaartse trend en sterker wordend momentum.

MACD Divergence Trading

Berekening en interpretatie van de MACD

De berekening en interpretatie van de MACD zijn essentieel om het volledige potentieel van deze indicator te begrijpen. Hier zijn de stappen om de MACD te berekenen en hoe je deze kunt interpreteren:

 • De MACD wordt berekend door het verschil te nemen tussen twee exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA’s) van verschillende periodes. Meestal worden de EMA’s van 12 dagen en 26 dagen gebruikt.
 • Het eerste EMA, dat over een kortere periode loopt, wordt afgetrokken van het tweede EMA, dat over een langere periode loopt.
 • Het resultaat is de MACD – lijn, die kan fluctueren boven en onder de nullijn.
 • Wanneer de MACD – lijn boven de nullijn ligt, geeft dit aan dat er bullish momentum is in de markt. Dit suggereert een mogelijke koopkans.
 • Aan de andere kant, wanneer de MACD – lijn onder de nullijn ligt, geeft dit aan dat er bearish momentum is in de markt. Dit suggereert een mogelijkheid tot verkoop.

Het Belang van Momentum en Divergence in MACD Trading

Momentum en divergence spelen een cruciale rol bij het nemen van handelsbeslissingen in MACD Trading.

Hoe momentum en divergence de handelsbeslissingen beïnvloeden

Als het gaat om het nemen van handelsbeslissingen in MACD Divergence Trading, is het begrijpen van momentum en divergence van cruciaal belang. Momentum verwijst naar de kracht en snelheid waarmee een prijsverandering plaatsvindt.

In de context van MACD Divergence Trading, kunnen we momentum gebruiken om de trendrichting en de sterkte van de trend te bepalen.

Divergence daarentegen is het fenomeen waarbij de prijsbeweging afwijkt van de beweging van de MACD-indicator. Bullish divergence vindt plaats wanneer de prijs van een aandeel hogere dieptepunten bereikt, terwijl de MACD-indicator lagere dieptepunten laat zien.

Dit kan erop wijzen dat er mogelijk een omkering in de trend op komst is en kan handelssignalen genereren om te kopen. Bearish divergence treedt op wanneer de prijs hogere hoogtepunten bereikt, maar de MACD-indicator lagere hoogtepunten laat zien.

Dit kan wijzen op een mogelijke neerwaartse trendomkering en kan handelssignalen genereren om te verkopen.

Door de combinatie van momentum en divergence te begrijpen en te gebruiken bij handelsbeslissingen in MACD Divergence Trading, kunnen handelaren betere inzichten krijgen in mogelijke trendomkeringen en koop- en verkoopsignalen genereren.

Het identificeren van bullish en bearish divergences met de MACD

Bullish divergenties met de MACD kunnen geïdentificeerd worden door te kijken naar de volgende factoren:

 • Een stijgende trend op de prijsgrafiek, waarbij hogere hoogtepunten worden bereikt.
 • Een dalende trend op de MACD – histogramgrafiek, waarbij lagere dieptepunten worden bereikt.
 • Een afname van negatieve momentumindicatoren op de grafiek.
 • Een dalende trend op de prijsgrafiek, waarbij lagere dieptepunten worden bereikt.
 • Een stijgende trend op de MACD – histogramgrafiek, waarbij hogere hoogtepunten worden bereikt.
 • Een toename van negatieve momentumindicatoren op de grafiek.

MACD Divergence Trading Strategieën

– Handelsstrategieën op basis van bullish divergences

– Handelsstrategieën op basis van bearish divergences

Trading strategieën gebaseerd op bullish divergences

Als ik bullish divergences identificeer op de MACD, gebruik ik verschillende trading strategieën om hiervan te profiteren. Hier zijn enkele van de strategieën die ik vaak toepas:

 1. Bullish Divergence Breakout: Als ik een bullish divergence zie op de MACD, wacht ik op een bevestigingssignaal zoals een doorbraak boven een belangrijke weerstandsniveaus of trendlijn. Dit kan aangeven dat de prijs klaar is om een sterke opwaartse beweging te maken.
 2. Bullish Divergence Reversal: Bij deze strategie zoek ik naar bullish divergences in combinatie met andere technische indicatoren zoals stochastics of RSI (Relative Strength Index). Als deze indicatoren ook aangeven dat het actief oververkocht is, kan dit wijzen op een potentiële trendomkering. Ik ga dan long als de prijs begint te stijgen na de divergentie.
 3. Bullish Divergence Pullback: In sommige gevallen kan de prijs na een bullish divergence een kleine pullback maken voordat hij verder stijgt. Als dit gebeurt, zoek ik naar koopkansen tijdens deze retracements. Ik probeer vast te stellen waar de pullback waarschijnlijk zal eindigen en plaats mijn stop loss net onder dit niveau om mijn risico te beperken.
 4. Bullish Divergence Continuation: Soms ontstaan er bullish divergences tijdens bestaande uptrends. Dit kan betekenen dat de trend sterker wordt en zich zal voortzetten. In deze situatie kan ik ervoor kiezen om bij te kopen of mijn bestaande positie te behouden.

Trading strategieën gebaseerd op bearish divergences

Ik zal enkele effectieve handelsstrategieën bespreken die gebaseerd zijn op bearish divergences met behulp van de MACD-indicator:

 1. Bearish Divergence Verkoopstrategie:
 • Identificeer een bearish divergence wanneer de prijs hogere pieken vormt terwijl de MACD lagere pieken vormt.
 • Wacht op een bevestigingssignaal zoals een neerwaartse doorbraak van een belangrijk ondersteuningsniveau of een omkering in andere technische indicatoren.
 • Open een shortpositie bij het breken van het bevestigingssignaal en plaats een stop loss net boven de recente hoogtepunten.
 • Neem winst bij het bereiken van een vooraf bepaald doel of volg de trend met behulp van trailing stops.
 1. Bearish Divergence Trendomkeringsstrategie:
 • Zoek naar bearish divergences die optreden in oververkochte gebieden.
 • Wacht op de prijs om te beginnen met het maken van hogere dieptepunten na het identificeren van deze bearish divergence.
 • Plaats een verkooporder net onder het recente dieptepunt nadat er bevestiging is dat de trend daadwerkelijk aan het omdraaien is.
 • Stel een stop loss in boven het recente hoogtepunt en neem winst wanneer de trend zich voortzet.
 1. Bearish Divergence Breakout-strategie:
 • Zoek naar bearish divergences die zich vormen rond belangrijke weerstandsniveaus.
 • Wacht op een neerwaartse doorbraak van het ondersteuningsniveau na het identificeren van de bearish divergence.
 • Plaats een shortpositie bij het breken van het ondersteuningsniveau en stel een stop loss net boven de weerstand in.
 • Neem winst bij het bereiken van een vooraf bepaald doel of volg de trend met behulp van trailing stops.

Tips voor Succesvolle MACD Divergence Trading

Combineer de MACD-indicator met andere technische indicatoren om bevestiging te krijgen van handelssignalen en trends.

Gebruik risicobeheer-technieken, zoals het instellen van stop loss-niveaus, om uw verliezen te beperken.

Blijf alert op mogelijke bullish en bearish divergences in de MACD om winstgevende handelsmogelijkheden te identificeren.

Houd rekening met de prijsactie en handelspatronen bij het nemen van handelsbeslissingen op basis van MACD divergences.

Oefen geduld en discipline bij het uitvoeren van uw MACD Divergence Trading-strategieën.

MACD Divergence Trading

Het combineren van MACD met andere indicatoren

Ik combineer graag de MACD-indicator met andere technische indicatoren om mijn handelsbeslissingen te versterken en meer bevestiging te krijgen. Hier zijn enkele van de indicatoren die ik vaak gebruik in combinatie met MACD:

 • RSI (relatieve sterkte index): De RSI helpt bij het identificeren van overbought en oversold niveaus, wat kan helpen bij het timing van mijn instap- en uitstapmomenten.
 • Bollinger Bands: Bollinger Bands geven volatiliteit weer en kunnen helpen bij het identificeren van potentiële trendomkeringen of consolidatiefasen.
 • Volume-indicator: Het volume geeft aan hoeveel handelsactiviteit er plaatsvindt op een bepaald moment. Door het volume te combineren met de MACD-indicator, krijg ik een beter begrip van de kracht achter prijsbewegingen.
 • Fibonacci retracement levels: Deze technische tool helpt bij het identificeren van belangrijke ondersteunings- en weerstandsniveaus. Door deze niveaus te combineren met de MACD-indicator, kan ik mogelijke keerpunten in de markt identificeren.
 • Moving averages: Ik gebruik vaak voortschrijdende gemiddelden zoals de 50-daagse en 200-daagse gemiddelden om trends te identificeren en meerdere bevestigingen voor mijn handelsbeslissingen te krijgen wanneer ze samenvallen met de signalen van de MACD-indicator.

Risicobeheer en stop loss-niveaus in MACD Divergence Trading

Als ervaren MACD Divergence trader begrijp ik dat risicobeheer en het gebruik van stop loss-niveaus essentieel zijn om succesvol te zijn in deze strategie. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden:

 1. Stel een realistisch risicomanagementplan op: Voordat je begint met handelen, is het cruciaal om jouw risicotolerantie vast te stellen en een plan op te stellen om jouw risico’s te beheren. Bepaal hoeveel kapitaal je bereid bent te riskeren per transactie en pas dit consequent toe.
 2. Gebruik stop loss-orders: Een stop loss-order is een vooraf ingesteld niveau waarop je bereid bent verlies te nemen en uit de transactie te stappen. Dit helpt je om verliezen te beperken als de markt zich tegen jouw positie keert. Zorg ervoor dat je een strategie hebt voor het plaatsen van stop loss-niveaus, bijvoorbeeld onder of boven recente steun- of weerstandsniveaus.
 3. Dynamische stops gebruiken: Naarmate de prijs in jouw voordeel beweegt, kun je overwegen om jouw stop loss-niveau aan te passen om eventuele winsten veilig te stellen. Je kunt bijvoorbeeld jouw stop loss naar break-even verplaatsen zodra de prijs een bepaald niveau heeft bereikt.
 4. Monitor nauwlettend de marktbewegingen: Houd altijd de marktomstandigheden in de gaten en blijf alert op eventuele signalen die wijzen op trendomkeringen of sterke prijsbewegingen. Als de markt niet meer in lijn is met jouw verwachtingen, aarzel dan niet om jouw stop loss-niveaus aan te passen of uit de transactie te stappen.
 5. Oefen geduld en discipline: Blijf trouw aan jouw handelsplan en laat emoties niet de overhand nemen. Houd je aan jouw stop loss-niveaus, zelfs als je denkt dat de markt zich weer in jouw voordeel zal keren. Discipline is essentieel bij risicobeheer.
 6. Test en optimaliseer: Voordat je echt geld investeert, raden we altijd aan om jouw MACD Divergence strategie te testen op een demo-account of met behulp van historische gegevens. Dit geeft je de mogelijkheid om eventuele gebreken of zwakheden in het systeem te identificeren en aan te passen voordat je daadwerkelijk risico neemt.

Praktische tips voor het identificeren en handelen van MACD divergences

Als ervaren MACD Divergence trader wil ik graag enkele praktische tips met jullie delen over het identificeren en handelen van MACD divergences. Deze tips kunnen je helpen om nauwkeuriger en winstgevender te handelen met behulp van deze krachtige technische indicator.

 1. Blijf alert op bullish divergences: Een bullish divergence ontstaat wanneer de prijs van een aandeel lager wordt, maar de MACD indicator hogere pieken bereikt. Dit kan duiden op een mogelijke trendomkering naar boven. Houd deze situaties goed in de gaten en overweeg om long posities in te nemen.
 2. Let op bearish divergences: Een bearish divergence komt voor wanneer de prijs van een aandeel hoger wordt, maar de MACD indicator lagere pieken vertoont. Dit kan duiden op een mogelijke trendomkering naar beneden. Wees waakzaam bij het identificeren van bearish divergences en overweeg om short posities in te nemen.
 3. Bevestig met andere technische indicatoren: Hoewel MACD Divergence trading zeer effectief kan zijn, is het altijd verstandig om dit te bevestigen met andere technische indicatoren zoals voortschrijdende gemiddelden, RSI of stochastics. Zo vergroot je de kans dat je sterke handelssignalen ontvangt.
 4. Gebruik stop loss-niveaus: Het is belangrijk om altijd stop loss-niveaus vast te stellen bij het traden van MACD divergences. Dit helpt je om je verliezen te beperken als een trade niet volgens plan verloopt. Pas je stop loss-niveaus aan naarmate de prijsbeweging vordert, zodat je eventuele winsten kunt beschermen.
 5. Oefen geduld: Het identificeren van MACD divergences vereist geduld en oefening. Niet elke divergence zal resulteren in een succesvolle trade, dus wees geduldig en wacht op sterke handelssignalen voordat je actie onderneemt. Probeer niet overhaast te handelen om mogelijke verliezen te voorkomen.
 6. Hou rekening met het algemene marktsentiment: Naast het analyseren van MACD divergences is het belangrijk om ook het algemene marktsentiment in overweging te nemen. Als de markt bijvoorbeeld sterk bearish is, kan een bullish divergence minder betrouwbaar zijn. Wees altijd bewust van de bredere context waarin je handelt.

Meer over forex met onze blogs over Forex Strategieën

Voor diegenen die beginnen, laten onze artikelen over “Forex Trading” en de “Basis van Forex Strategieën” de weg zien. Hier behandelen we de kernconcepten die u nodig heeft om te beginnen, van valutaparen en pips tot lotgroottes en spreads.

Het volgende is de “Technische Analyse in Forex“, een essentieel aspect van de Forex handel. Dit artikel introduceert u in technieken zoals trendlijnen, ondersteunings- en weerstandsniveaus, en technische indicatoren. Als tegenhanger hebben we ook de “Fundamentele Analyse in Forex” om u te helpen de economische factoren te begrijpen die valutaprijzen beïnvloeden.

Verder hebben we “Gebruik van Indicatoren in Forex“, een diepgaande gids die een scala aan technische indicatoren behandelt. Dit artikel zal u begeleiden bij het kiezen en interpreteren van indicatoren voor uw eigen handelsstrategie.

Voor degenen die klaar zijn om dieper te duiken, biedt onze blog een serie geavanceerdere “Forex Strategieën”. Bekijk bijvoorbeeld “MACD Divergence Trading” om te leren hoe u kunt profiteren van de discrepanties tussen prijsactie en MACD-indicatoren, of “Range Expansion Trading” om te begrijpen hoe u kunt profiteren van de uitbraak van prijs uit een bepaalde range.

Multi-Timeframe Trading” toont u hoe u verschillende tijdframes kunt gebruiken om uw handelsstrategie te verfijnen, terwijl “Price Rejection Trading” zich richt op het identificeren van potentiële keerpunten in de markt. Ten slotte kunt u met “Market Sentiment Trading” leren hoe u de stemming van andere handelaren kunt interpreteren en gebruiken in uw strategie.

Wat uw niveau of interesse in Forex trading ook is, onze blog is er om u te ondersteunen. Verken onze artikelen en begin uw reis naar Forex trading succes vandaag nog!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is MACD Divergence Trading?

MACD Divergence Trading is een handelsstrategie die gebruikmaakt van zowel momentum als divergentie in de Moving Average Convergence Divergence (MACD) indicator. Het combineert de kracht van trendvolgende indicatoren met de nauwkeurigheid van divergentie om potentiële handelsmogelijkheden te identificeren.

2. Hoe werkt MACD Divergence Trading?

Bij MACD Divergence Trading worden handelssignalen gegenereerd op basis van divergentie tussen de prijsactie en de MACD-indicator. Als de prijs van een activum hogere hoogtepunten bereikt terwijl de MACD lagere hoogtepunten bereikt, kan dit duiden op een mogelijke trendomkering. Omgekeerd, als de prijs lagere dieptepunten bereikt en de MACD hogere dieptepunten bereikt, kan dit wijzen op een mogelijke bullish trendomkering.

3. Welke voordelen heeft MACD Divergence Trading?

MACD Divergence Trading biedt handelaren verschillende voordelen. Ten eerste kunnen traders profiteren van vroegtijdige waarschuwingssignalen voor potentiële trendomkeringen. Ten tweede kan het helpen bij het identificeren van sterke trendbevestigingspatronen die kunnen leiden tot winstgevende transacties. Bovendien kan het gebruik van divergentie-indicatoren zoals MACD helpen bij het bevestigen van handelssignalen en het verminderen van valse signalen.

4. Wat zijn de risico’s van MACD Divergence Trading?

Zoals bij elke handelsstrategie zijn er ook risico’s verbonden aan MACD Divergence Trading. Een van de belangrijkste risico’s is het negeren van andere relevante informatie, zoals fundamentele analyse en marktomstandigheden. Divergentie kan leiden tot valse signalen als de markt volatiel is of als er sprake is van zij

» Referenties


1. Chaboud, A. P., Chiquoine, B., Hjalmarsson, E., & Vega, C. (2014). Rise of the machines: Algorithmic trading in the foreign exchange market. The Journal of Finance, 69(5),
https://www.jstor.org/stable/43612951

2. Drehmann, M., & Sushko, V. (2022, December 5). The global foreign exchange market in a higher-volatility environment. BIS Quarterly Review.
https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2212f.htm

3. Gallo, C. (2014, July 20). The Forex Market in Practice: A Computing Approach for Automated Trading Strategies. International Journal of Economics and Management Sciences.
https://www.semanticscholar.org/paper/The-Forex-Market-in-Practice%3A-A-Computing-Approach-Gallo/0fead5f2309acb35956e93d8238059b1e6221a2d

4. Neely, C. J., & Weller, P. A. (2013, October). Lessons from the evolution of foreign exchange trading strategies. Journal of Banking & Finance, 37(10), 3783-3798.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378426613002549

5. Segal, T. (2021, March 4). What is the best method of analysis for forex trading? Reviewed by Anderson, S., Fact checked by Perez, Y. [Webpage]. Investopedia.
https://www.investopedia.com/ask/answers/forex/best-method-of-forex-analysis.asp

» Referenties

Conclusie forex brokers 2024

Picture of Demian van Keken

Demian van Keken

Demian van Keken (1990), een gepassioneerde forex specialist met uitgebreide ervaring in de financiële markten, begon zijn reis in de forex-wereld uit interesse en heeft deze nu getransformeerd naar een diepe passie voor het begrijpen van de dynamiek van valutahandel. Door zijn grondige kennis van de forex-industrie en zijn toewijding aan anderen, heeft Demian vele individuen geholpen hun financiële doelen te bereiken. Of je nu een nieuwkomer bent in forex trading of een ervaren handelaar, Demian staat klaar om je te voorzien van de informatie en kennis die je nodig hebt om succesvol te zijn. Geniet van de waardevolle inzichten die hij deelt op dit platform. Voor vragen of assistentie, neem gerust contact op via info@besteforexbroker.nl of bel 033-2022144. Je kunt Demian ook volgen op LinkedIn. Meer ervaringen van Demian van Keken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *