In dit artikel

Heiken Ashi Trading

Heiken Ashi Trading: Een Nieuwe Kijk op Candlestick Patronen

In dit artikel

Het kan lastig zijn om de trend in koerspatronen te identificeren als u met traditionele candlestick patronen handelt. Ook ik heb deze uitdaging ervaren, maar vond een oplossing door in de wereld van Heiken Ashi trading te duiken.

In dit artikel zullen wij alles doornemen over Heiken Ashi, van de basisprincipes tot geavanceerde toepassingen en strategieën. Wilt u een nieuwe en mogelijk efficiëntere manier ontdekken om uw winstgevendheid op de markt te verhogen? Blijf dan lezen!

Key takeaways:

Uit onze beste forex broker test voor 2023 is gekomen: IC Markets. Met de diverse account types, zeer lage spread en uitstekende klantenservice staat deze boven aan onze lijst.

Samenvatting

 • Heiken Ashi Trading is een effectieve manier om candlestick patronen te analyseren en trends te identificeren in technische analyse.
 • De Heiken Ashi Indicator kan gemakkelijk worden gebruikt in het MetaTrader 4 – handelsplatform en biedt een duidelijkere weergave van trendrichting.
 • Het verschil tussen Heiken Ashi en Japanse Candlestick patronen zit in de manier waarop de kaarsen worden weergegeven, waarbij Heiken Ashi Candlesticks gemiddelde prijzen tonen en marktruis verminderen.
 • Bij het toepassen van de Heiken Ashi strategie is het belangrijk om trends te identificeren met behulp van de Heiken Ashi indicator en andere technische analyse-tools te gebruiken voor bevestiging.

Wat is Heiken Ashi Trading?

Heiken Ashi Trading is een grafieksoort die een nieuwe kijk biedt op candlestick patronen en wordt gebruikt in technische analyse voor het identificeren van trends en het plaatsen van orders.

Heiken Ashi Trading

Definitie van Heiken Ashi Trading

Heiken Ashi Trading is een unieke en effectieve manier om de bewegingen van de markt te analyseren en te voorspellen. Deze Japanse techniek, die letterlijk ‘gemiddelde bar’ betekent, gebruikt gemiddelden in plaats van de daadwerkelijke prijzen in zijn berekeningen.

Het resultaat is een zachter visueel plaatje dat marktgeluid vermindert en duidelijkere trends toont dan standaard candlestick-grafieken. Heiken Ashi trading helpt traders door het vereenvoudigen van complexe gegevens en het gemakkelijker identificeren van koerspatronen, waardoor ze meer weloverwogen handelsbeslissingen kunnen maken.

Het is een waardevol instrument voor elke trader, ongeacht hun ervaringsniveau of handelsstijl.

Hoe de Heiken Ashi Indicator te gebruiken in MetaTrader 4

De Heiken Ashi-indicator kan gemakkelijk worden gebruikt in het MetaTrader 4-handelsplatform. Volg de onderstaande stappen om deze nuttige indicator in uw handelsstrategie op te nemen:

 1. Open MetaTrader 4 en selecteer het gewenste handelsinstrument.
 2. Klik op “Invoegen” in de bovenste menubalk en selecteer “Indicatoren”.
 3. Navigeer naar “Aangepast” en zoek naar “Heiken Ashi” in de lijst met indicatoren.
 4. Dubbelklik op “Heiken Ashi” om de instellingen voor deze indicator te openen.
 5. Pas waar nodig de kleuren en weergave – instellingen aan volgens uw voorkeuren.
 6. Klik op “OK” om de instellingen toe te passen en de Heiken Ashi – indicator op uw grafiek weer te geven.

Het verschil tussen Heiken Ashi en Japanse Candlestick patronen

Als het gaat om technische analyse in de handel, zijn candlestickpatronen een veelgebruikte grafieksoort. Japanse Candlestick patronen worden al lange tijd gebruikt om de richting van de markt te identificeren en koerspatronen te analyseren.

Maar wat maakt Heiken Ashi Trading anders?.

Het verschil tussen Heiken Ashi en Japanse Candlestick patronen zit in de manier waarop de kaarsen worden weergegeven op de grafiek. Bij traditionele candlesticks worden de openings- en slotkoersen van elke periode aangegeven, samen met de hoogste en laagste prijs.

Heiken Ashi daarentegen maakt gebruik van aangepaste formules om een soepeler beeld van de markt te creëren. In plaats van individuele kaarsen, worden met Heiken Ashi Candlesticks de gemiddelde prijzen weergegeven, wat helpt om marktruis te verminderen en de richting van de trend gemakkelijker te identificeren.

Het Toepassen van de Heiken Ashi Strategie

Bij het toepassen van de Heiken Ashi strategie is het belangrijk om trends te identificeren met behulp van de Heiken Ashi Indicator.

Het identificeren van trends met de Heiken Ashi Indicator

Om trends te identificeren met behulp van de Heiken Ashi Indicator, moet je letten op de volgende punten:

 • Kijk naar de kleur van de Heiken Ashi Candlesticks. Een groene candlestick geeft een opwaartse trend aan, terwijl een rode candlestick wijst op een neerwaartse trend.
 • Let op het patroon van opeenvolgende candlesticks. Een reeks groene candlesticks duidt op een sterke en aanhoudende opwaartse trend, terwijl opeenvolgende rode candlesticks wijzen op een neerwaartse trend.
 • Bekijk ook de lichaamsgrootte van de Heiken Ashi Candlesticks. Grote lichamen geven aan dat er sprake is van sterke prijsbewegingen in dezelfde richting, wat kan duiden op een voortdurende trend.
 • Houd rekening met eventuele schaduwen of “wicks” op de candlesticks. Lange bovenste wicks kunnen aangeven dat er weerstand is bij hogere prijsniveaus, terwijl lange onderste wicks kunnen duiden op steun bij lagere prijsniveaus.
 • Gebruik technische analyse indicatoren zoals voortschrijdende gemiddelden of Bollinger Bands om bevestiging te zoeken voor de trends die worden aangegeven door de Heiken Ashi Candlesticks.

Voor- en nadelen van Heiken Ashi Candlesticks

Heiken Ashi Candlesticks hebben zowel hun voor- als nadelen die elke handelaar moet kennen voordat ze deze in hun strategieën opnemen. Hieronder is een overzicht van enkele van de belangrijkste voor- en nadelen van Heiken Ashi Candlesticks.

VoordelenNadelen
Heiken Ashi kan helpen om de markttrend beter te identificeren door ‘ruis’ te elimineren.Hoewel het handig is om trends te identificeren, kan Heiken Ashi soms vertragingen hebben in het signaleren van marktveranderingen door de berekening van de gemiddelde prijs.
Ze zijn visueel eenvoudiger te interpreteren dan traditionele kaarspatronen en kunnen helpen bij het maken van snellere handelsbeslissingen.Zoals bij elk technisch analyseinstrument, is het niet 100% accuraat en kan het soms valse signalen genereren.
Heiken Ashi is veelzijdig en kan worden gecombineerd met andere trading indicatoren voor een meer holistische handelsstrategie.Het kan zijn dat handelaars moeten experimenteren en aanpassen om de beste combinatie van indicatoren te vinden die bij hun handelsstijl past.

Deze voordelen en nadelen dienen als leidraad voor handelaren om Heiken Ashi Candlesticks effectief te gebruiken in hun handelsstrategieën. Het is belangrijk dat elke handelaar herkent dat geen enkel technisch hulpmiddel op zichzelf perfect is, en dat het succes van een handelsstrategie afhangt van een goed risicobeheer en een gedegen begrip van marktmechanica.

Heiken Ashi strategieën voor het plaatsen van orders (long en short trading)

Als het gaat om Heiken Ashi-trading, zijn er verschillende strategieën die kunnen worden gebruikt bij het plaatsen van orders voor long en short trading. Hier zijn enkele belangrijke strategieën die effectief kunnen zijn:

 • Trendvolgende strategie: Een veelgebruikte Heiken Ashi-strategie is het volgen van de trend. Bij deze strategie wacht je op een duidelijke trendrichting op de Heiken Ashi-grafiek voordat je een long- of shortpositie inneemt. Als de candlesticks bijvoorbeeld voornamelijk groen zijn met hogere highs en hogere lows, kun je overwegen om een longpositie in te nemen. Omgekeerd, als de candlesticks voornamelijk rood zijn met lagere highs en lagere lows, kun je overwegen om een shortpositie in te nemen.
 • Stop-loss en take-profit niveaus: Bij het plaatsen van orders met Heiken Ashi is het belangrijk om stop-loss en take-profit niveaus te bepalen om je risico te beperken en winsten te beschermen. Stop-loss kan bijvoorbeeld worden geplaatst net onder het recente swing low voor longposities en net boven het recente swing high voor shortposities. Take-profit kan worden geplaatst op basis van technische niveaus zoals weerstand of steunniveaus.
 • Bevestigingssignalen gebruiken: Het gebruik van bevestigingssignalen kan nuttig zijn bij het plaatsen van orders met Heiken Ashi-candlesticks. Dit kunnen andere technische analyse-indicatoren of patronen zijn die de richting van de trend bevestigen of aanvullen. Bijvoorbeeld, als je een longpositie overweegt op basis van de Heiken Ashi-candlesticks, kun je kijken naar bevestigingssignalen zoals positieve divergentie op de MACD-indicator of een bullish omkering op de RSI-indicator.
 • Timeframe selectie: Het is belangrijk om het juiste timeframe te selecteren bij het plaatsen van orders met Heiken Ashi. Afhankelijk van je handelsstijl en doelstellingen, kun je verschillende timeframes gebruiken voor het identificeren van trends en het plaatsen van orders. Bijvoorbeeld, kortetermijnhandelaren kunnen profiteren van het gebruik van kleinere timeframes zoals 5 minuten of 15 minuten, terwijl langetermijnhandelaren grotere timeframes zoals dagelijkse of wekelijkse grafieken kunnen gebruiken.

Tips voor Succesvolle Heiken Ashi Trading

– Gebruik Heiken Ashi in combinatie met andere technische analyse tools voor betrouwbare handelsbeslissingen. Ontdek hoe deze strategieën uw succes kunnen vergroten. Lees verder!

Heiken Ashi Trading

Combinatie van Heiken Ashi met andere technische analyse tools

Als ervaren trader weet ik dat het combineren van verschillende technische analyse tools essentieel is voor succesvolle handel. Bij het gebruik van Heiken Ashi Trading, kan het combineren van deze indicator met andere tools je helpen om nog betere handelsbeslissingen te nemen. Hier zijn een paar manieren waarop je Heiken Ashi kunt combineren met andere technische analyse tools:

 1. Moving Gemiddeldes: Je kunt Heiken Ashi Candlesticks combineren met moving gemiddeldes om trends te identificeren en potentiële instap- en uitstappunten te bepalen. Door bijvoorbeeld een 50-dagen moving gemiddelde toe te voegen aan je grafiek, kun je de richting van de trend bepalen en alleen trades plaatsen in lijn met die trend.
 2. Relative Strength Index (RSI): De RSI is een populaire technische indicator die gebruikt wordt om overbought en oversold condities op de markt te identificeren. Door de RSI samen met Heiken Ashi Candlesticks te gebruiken, kun je vermijden dat je trades plaatst wanneer de markt overbought of oversold is, waardoor je kansen op winst toenemen.
 3. Fibonacci retracement levels: Fibonacci retracement levels worden vaak gebruikt door traders om potentiële support- en resistance niveaus te bepalen. Deze niveaus kunnen handig zijn bij het plaatsen van stop-loss orders of het bepalen van doelwinstpunten. Door Fibonacci niveaus in combinatie met Heiken Ashi Candlesticks te gebruiken, kun je sterke prijsgebieden identificeren waar prijzen mogelijk zullen omkeren.
 4. Bollinger Bands: Bollinger Bands zijn een andere populaire technische indicator die gebruikt kan worden om volatiliteit te meten en mogelijke keerpunten in de markt te identificeren. Door Heiken Ashi Candlesticks samen met Bollinger Bands te gebruiken, kun je prijsbewegingen beter begrijpen en trades plaatsen op basis van zowel de trend als de volatiliteit.

Het belang van risicomanagement en money management

Als het gaat om succesvolle Heiken Ashi trading, is risicomanagement en money management van cruciaal belang. Het is essentieel om een duidelijk plan te hebben voor het beheersen van uw risico’s en het beschermen van uw kapitaal.

Dit omvat het bepalen van de maximale hoeveelheid kapitaal die u bereid bent te riskeren voor elke trade, evenals het instellen van stop loss niveaus om uw verliezen te beperken.

Daarnaast is money management belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw winsten maximaliseert en uw verliezen beperkt. Dit kan onder andere inhouden dat u uw positiegrootte aanpast op basis van de grootte van uw account en de volatiliteit van de markt.

Het is ook belangrijk om realistische doelen te stellen en gedisciplineerd te blijven bij het nemen van beslissingen op basis van uw handelsplan.

Conclusie

In deze blog hebben we een nieuwe kijk gekregen op candlestick patronen door middel van Heiken Ashi Trading. We hebben geleerd wat Heiken Ashi Trading is en hoe we de indicator kunnen gebruiken in MetaTrader 4.

We hebben ook ontdekt hoe deze strategie kan helpen bij het identificeren van trends en het plaatsen van winstgevende orders. Samengevat biedt Heiken Ashi Trading een waardevolle aanvulling op onze technische analyse toolkit en kan het ons helpen om succesvolle handelsbeslissingen te nemen.

Meer over forex met onze blogs over Forex Strategieën

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in volatiliteit, raden we aan te beginnen met “Bollinger Bands Trading“, dat gebruik maakt van deze bekende tool om prijsniveaus en volatiliteit te beoordelen. Wilt u meer weten over trendbevestiging? Duik dan in “Moving Average Crossover Trading“.

Renko Trading” en “Heiken Ashi Trading” bieden alternatieve benaderingen van prijsgrafieken, terwijl “ADX Trading” de kracht van een trend meet. Als u de ADX-indicator met andere hulpmiddelen wilt combineren, hebben we ook gedetailleerde gidsen over “ADX + MACD Trading” en “ADX + Stochastic Trading“.

Ontdek de mogelijkheden van momentum met onze artikelen over “Stochastic Oscillator Trading” en “RSI Trading“, of leer meer over trendinversies met “Parabolic SAR Trading“. Ga dieper in op geavanceerde technieken met onze stukken over “Elliott Wave Fibonacci Trading” en “Harmonic Trading“.

Gann Trading” biedt inzichten in de methoden van de legendarische handelaar W.D. Gann, terwijl “Pivot Point Trading” de belangrijke prijsniveaus in de spotlight zet. Ontdek de kracht van het identificeren van discrepanties tussen indicatoren en prijsbewegingen met “Divergence Convergence Trading“, en leer hoe u deze techniek kunt toepassen op de MACD met “MACD Divergence Trading“.

Range Expansion Trading” en “Multi-Timeframe Trading” bieden nieuwe manieren om marktstructuren te analyseren, en “Price Rejection Trading” focust op het identificeren van prijsniveaus waar de markt aarzelt om verder te bewegen.

Ten slotte, voor een meer psychologische benadering, bekijk onze gids over “Market Sentiment Trading“. Deze stijl van handelen neemt de algemene stemming van de markt in overweging bij het maken van handelsbeslissingen.

Of u nu een beginnende handelaar bent of een ervaren veteraan, onze blog heeft waardevolle inzichten te bieden. Ontdek onze uitgebreide artikelen en verbeter uw Forex trading vaardigheden vandaag nog! Ontdek ook high-frequency trading en arbitrage trading.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Heiken Ashi Trading en wat voor nieuwe kijk biedt het op candlestick patronen?

Heiken Ashi Trading is een technische analyse tool die gebruikmaakt van gemiddelde prijsgegevens in plaats van individuele candlestick patronen. Hierdoor kunnen traders de trend en momentum van een markt beter begrijpen zonder afgeleid te worden door kleine prijsschommelingen.

2. Hoe werkt Heiken Ashi Trading?

Bij Heiken Ashi Trading wordt elke candlestick berekend op basis van de gemiddelde open, hoog, laag en sluitingsprijzen van de vorige candlestick en het huidige prijsmomentum. Dit zorgt voor gladdere en gemakkelijker te interpreteren grafieken zonder de ruis van individuele candlestick patronen.

3. Welke voordelen biedt Heiken Ashi Trading ten opzichte van traditionele candlestick analyse?

Heiken Ashi Trading maakt het gemakkelijker om trends te identificeren en het momentum van de markt te begrijpen. Het elimineert de ruis van individuele candlestick patronen en helpt traders om meer geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van langere-termijn prijstrends.

4. Is Heiken Ashi Trading geschikt voor elke trader?

Heiken Ashi Trading kan nuttig zijn voor zowel beginnende als ervaren traders. Het biedt een alternatieve kijk op candlestick patronen die een dieper inzicht kan geven in de markt. Het is echter belangrijk om te experimenteren en te oefenen met Heiken Ashi Trading voordat u het in uw daadwerkelijke handelsstrategie implementeert.

» Referenties


1. Chaboud, A. P., Chiquoine, B., Hjalmarsson, E., & Vega, C. (2014). Rise of the machines: Algorithmic trading in the foreign exchange market. The Journal of Finance, 69(5),
https://www.jstor.org/stable/43612951

2. Drehmann, M., & Sushko, V. (2022, December 5). The global foreign exchange market in a higher-volatility environment. BIS Quarterly Review.
https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2212f.htm

3. Gallo, C. (2014, July 20). The Forex Market in Practice: A Computing Approach for Automated Trading Strategies. International Journal of Economics and Management Sciences.
https://www.semanticscholar.org/paper/The-Forex-Market-in-Practice%3A-A-Computing-Approach-Gallo/0fead5f2309acb35956e93d8238059b1e6221a2d

4. Neely, C. J., & Weller, P. A. (2013, October). Lessons from the evolution of foreign exchange trading strategies. Journal of Banking & Finance, 37(10), 3783-3798.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378426613002549

5. Segal, T. (2021, March 4). What is the best method of analysis for forex trading? Reviewed by Anderson, S., Fact checked by Perez, Y. [Webpage]. Investopedia.
https://www.investopedia.com/ask/answers/forex/best-method-of-forex-analysis.asp

» Referenties

Conclusie forex brokers 2023

Demian van Keken

Demian van Keken

Demian van Keken (1990), een gepassioneerde forex specialist met uitgebreide ervaring in de financiële markten, begon zijn reis in de forex-wereld uit interesse en heeft deze nu getransformeerd naar een diepe passie voor het begrijpen van de dynamiek van valutahandel. Door zijn grondige kennis van de forex-industrie en zijn toewijding aan anderen, heeft Demian vele individuen geholpen hun financiële doelen te bereiken. Of je nu een nieuwkomer bent in forex trading of een ervaren handelaar, Demian staat klaar om je te voorzien van de informatie en kennis die je nodig hebt om succesvol te zijn. Geniet van de waardevolle inzichten die hij deelt op dit platform. Voor vragen of assistentie, neem gerust contact op via info@besteforexbroker.nl of bel 033-2022144. Je kunt Demian ook volgen op LinkedIn. Meer ervaringen van Demian van Keken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *