In dit artikel

Divergence Trading

Divergence Trading: Het Herkennen van Markt Veranderingen

In dit artikel

Handelen in de financiële markt kan complex zijn, vooral als het gaat om het herkennen van trendomkeringen. Als ervaren handelaar en analist begrijp ik deze uitdaging, de technische analysemethoden zoals Divergence Trading kunnen hierbij effectief helpen.

In dit artikel introduceer ik u met Divergence Trading, hoe u marktveranderingen kunt herkennen en hoe u winstgevende handelsbeslissingen kunt nemen. Bent u klaar om uw handelsstrategie naar een hoger niveau te tillen? Lees dan verder.

Key takeaways:

Uit onze beste forex broker test voor 2023 is gekomen: IC Markets. Met de diverse account types, zeer lage spread en uitstekende klantenservice staat deze boven aan onze lijst.

Samenvatting

 • Divergence trading is een technische analysebenadering die helpt bij het identificeren van marktveranderingen door afwijkingen tussen prijsbewegingen en indicatoren zoals RSI en MACD te analyseren.
 • Bullish divergence treedt op wanneer de prijs van een effect laagtepunten bereikt, terwijl de indicatoren een opwaartse trend aangeven. Dit kan wijzen op een mogelijke stijgende marktbeweging en biedt kansen voor winstgevende handelsbeslissingen.
 • Bearish divergence komt voor wanneer de prijs hogere pieken bereikt, terwijl de indicator lagere pieken vertoont. Dit kan duiden op een mogelijke neerwaartse trendomkering, waardoor kansen ontstaan om shortposities in te nemen of winst te nemen op longposities.
 • Het herkennen van hidden divergence, waarbij er een discrepantie is tussen de prijs en technische indicatoren, kan helpen bij het identificeren van mogelijke bullish of bearish trendomkeringen, wat handelaren kan helpen bij het nemen van effectieve handelsbeslissingen.

Wat is Divergence Trading?

Divergentiehandel is een technische analysebenadering om marktveranderingen te identificeren aan de hand van afwijkingen tussen prijsbewegingen en indicatoren zoals RSI en MACD.

Bullish Divergence

Een Bullish Divergence doet zich voor in de handelswereld wanneer de prijs van een effect laagtepunten bereikt, terwijl de indicatoren zoals de RSI of MACD een opwaartse trend aangeven. Dit implicieert dat een stijgende marktbeweging aanstaande is.

Het betekent dat, ondanks de dalende prijzen, er meer kopers op de markt zijn dan verkopers. Deze discrepantie tussen de prijsactie van een effect en zijn indicatoren is wat we noemen een ‘bullish divergence’.

De strategie hier zou zijn om te kopen als deze omkering zich voordoet, en te profiteren van de potentiële prijsstijging. Het vereist wel nauwkeurige analyse en geduld maar kan zeer winstgevend zijn als het correct wordt uitgevoerd.

Divergence Trading

Bearish Divergence

Bearish divergentie is een belangrijk handelssignaal dat optreedt wanneer de prijs van een activum hogere pieken bereikt, terwijl de indicator die wordt gebruikt om de trend te bevestigen lagere pieken vertoont.

Dit kan wijzen op een mogelijke trendomkering naar beneden. Het suggereert dat de bullish kracht in de markt afneemt en dat de bears aan kracht winnen. Hierdoor kan het een geschikt moment zijn om short te gaan of winst te nemen op bestaande longposities.

Bearish divergentie kan worden waargenomen met behulp van indicatoren zoals de RSI (Relative Strength Index) of de MACD (Moving Average Convergence Divergence). Het herkennen van bearish divergentie is cruciaal voor handelaren, omdat het hen helpt om mogelijke keerpunten in de markt te identificeren en effectieve handelsbeslissingen te nemen.

Hidden Bullish Divergence

Bij hidden bullish divergence is er een discrepantie tussen de prijs en een technische indicator, die aangeeft dat er mogelijk een bullish trendomkering op komst is. In deze situatie vertoont de prijs lagere dieptepunten, terwijl de indicator hogere dieptepunten laat zien.

Dit geeft aan dat de negatieve momentumaanduiding zwakker wordt en dat er potentieel bullish momentum in het verschiet ligt. Het is belangrijk om te begrijpen dat hidden bullish divergence vaak moeilijker te herkennen is dan gewone bullish divergence, maar het kan nog steeds een krachtig signaal zijn voor handelaren.

Het kan nuttig zijn om technische analyse tools zoals RSI, MACD en andere oscillatoren te gebruiken om deze verborgen divergentiepatronen te identificeren en potentiële handelskansen te vinden.

Hidden Bearish Divergence

Ik ben geen financiële adviseur en dit is geen financieel advies, maar ik kan je wel informeren over divergentiehandel. Wat betreft de “verborgen bearish divergentie“, dit is een situatie waarin de prijs van een activum hogere toppen bereikt, terwijl de indicator lagere toppen aangeeft.

Dit geeft aan dat de opwaartse trend zwakte vertoont en kan wijzen op een mogelijke omkering naar beneden. Het kan een signaal zijn om winst te nemen bij longposities of om shortposities in te nemen.

Door deze verborgen bearish divergentie te herkennen, kun je profiteren van potentiële neerwaartse bewegingen in de markt.

Hoe Divergence te Herkennen

Om divergentie te herkennen, moet je gebruik maken van indicatoren zoals RSI en MACD. Leer meer over deze handelstechnieken en ontdek hoe je winstgevende orders kunt plaatsen.

Gebruik van Indicatoren (RSI, MACD, etc.)

Voor het herkennen van divergentie in de markt, is het belangrijk om gebruik te maken van verschillende indicatoren. Deze indicatoren kunnen helpen bij het identificeren van potentiële trendomkeringen en handelssignalen. Hier zijn enkele veelgebruikte indicatoren:

 1. Relative Strength Index (RSI): De RSI is een momentum-indicator die meet hoe sterk een activum overgekocht of oversold is. Een bullish divergentie kan optreden wanneer de prijs lagere dieptepunten maakt, terwijl de RSI hogere dieptepunten maakt. Een bearish divergentie kan optreden wanneer de prijs hogere hoogtepunten maakt, terwijl de RSI lagere hoogtepunten maakt.
 2. Moving Average Convergence Divergence (MACD): De MACD is een trendvolgende indicator die helpt bij het identificeren van veranderingen in prijsmomentum. Een bullish divergentie kan optreden wanneer de prijs lagere dieptepunten maakt, terwijl de MACD hogere dieptepunten maakt. Een bearish divergentie kan optreden wanneer de prijs hogere hoogtepunten maakt, terwijl de MACD lagere hoogtepunten maakt.
 3. Stochastic Oscillator: De Stochastic Oscillator meet het momentum van een activum ten opzichte van zijn recente koersbeweging. Een bullish divergentie kan optreden wanneer de prijs lagere dieptepunten maakt, terwijl de Stochastic Oscillator hogere dieptepunten maakt. Een bearish divergentie kan optreden wanneer de prijs hogere hoogtepunten maakt, terwijl de Stochastic Oscillator lagere hoogtepunten maakt.
 4. Volume: Het analyseren van het volume kan ook helpen bij het identificeren van divergentie. Als de prijs stijgt en het volume afneemt, kan dit wijzen op een mogelijke trendomkering. Omgekeerd, als de prijs daalt en het volume toeneemt, kan dit ook duiden op een potentieel keerpunt.

Het identificeren van trendomkeringen

Om succesvol te zijn in Divergence Trading, is het essentieel om trendomkeringen te kunnen identificeren. Dit is het punt waarop de prijsrichting verandert en een nieuwe trend begint. Er zijn verschillende manieren om trendomkeringen te herkennen.

Ten eerste kunt u kijken naar prijsactiepatronen, zoals dubbele toppen of dubbele bodems, die aangeven dat de prijs niet verder kan stijgen of dalen en waarschijnlijk zal omdraaien. Daarnaast kunt u technische indicatoren gebruiken, zoals de RSI of MACD, die signalen geven wanneer de markt overbought of oversold is en mogelijk zal keren.

Het is belangrijk om verschillende indicatoren samen te gebruiken om een bevestiging te krijgen van de trendomkering voordat u een handelsbeslissing neemt. Door trendomkeringen nauwlettend in de gaten te houden, kunt u profiteren van de nieuwe trend en winstgevende handelsmogelijkheden identificeren.

Het plaatsen van orders

Wanneer ik de handelsstrategie van divergentie gebruik, is het plaatsen van de juiste orders van essentieel belang. Nadat ik een divergentiesignaal heb geïdentificeerd, bepaal ik eerst mijn instappunt op basis van de prijsactie en de bevestiging door indicatoren zoals de RSI en MACD.

Met behulp van deze gegevens kan ik bepalen of ik een long- of shortpositie moet innemen. Vervolgens plaats ik mijn order met duidelijk gedefinieerde stop loss- en take profit-niveaus, om mijn risico te beperken en mijn potentiele winst te maximaliseren.

Het juist plaatsen van orders volgens mijn divergentiestrategie is een cruciale stap om succesvol te kunnen handelen in de markt.

Divergence Trading Strategie

De Divergence Trading Strategie omvat het gebruik van candlestick divergentie patronen en het identificeren van optimale instap- en uitstappunten voor succesvolle handelssignalen.

Candlestick Divergence

Als het gaat om divergentiehandel, is de candlestickdivergentie een krachtig hulpmiddel dat handelaren kunnen gebruiken om marktveranderingen te identificeren en winstgevende handelsmogelijkheden te ontdekken.

Candlestickpatronen tonen de prijsactie en het sentiment van handelaren op een grafiek. Bij candlestickdivergentie zoeken we naar afwijkingen tussen de prijsactie en de indicatoren zoals de RSI of MACD.

Bij bullish candlestickdivergentie zien we een omgekeerde omgekeerde kaarsformatie (zoals een hammer) terwijl de indicatoren lagere dieptepunten laten zien. Dit kan wijzen op een mogelijke trendomkering naar boven.

Aan de andere kant, bij bearish candlestickdivergentie, zien we een omgekeerde kaarsformatie (zoals een shooting star) terwijl de indicatoren hogere hoogtepunten laten zien, wat kan duiden op een mogelijke trendomkering naar beneden.

Het herkennen van deze candlestickdivergenties kan handelaren helpen om instap- en uitstappunten te bepalen, evenals het nemen van winst of het plaatsen van stop-loss orders. Het is echter belangrijk om te onthouden dat candlestickdivergenties slechts één tool zijn in een grotere set van technische analysemethoden en dat het cruciaal is om andere bevestigende signalen en indicatoren te gebruiken voordat u een handelsbeslissing neemt.

Divergence Trading

Het bepalen van instap- en uitstappunten

Als het gaat om divergentiehandel is het bepalen van de juiste instap- en uitstappunten essentieel. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 1. Kijk naar de prijsbewegingen: Analyseer de grafiek zorgvuldig om eventuele patronen of signalen van divergentie te identificeren. Let vooral op gebieden waar de prijsactie in tegengestelde richting beweegt ten opzichte van de indicatoren.
 2. Gebruik technische analyse: Maak gebruik van relevante indicatoren, zoals de RSI-indicator of de MACD-indicator, om convergentie- en divergentiesignalen te identificeren. Dit kan helpen bij het bepalen van gunstige instap- en uitstappunten.
 3. Volg de trendomkering: Let op momenten waarop een trend begint om te keren. Divergentiesignalen kunnen wijzen op een mogelijke trendomkering, wat gunstige instap- of uitstappunten kan aangeven.
 4. Wees geduldig maar alert: Wacht op bevestiging van andere technische indicatoren voordat u beslissingen neemt over instappen of uitstappen. Houd ook rekening met prijsbevestigingen, zoals candlestick-patronen, die kunnen helpen bij het verfijnen van uw instap- of uitstappunt.
 5. Neem winsten en minimaliseer verliezen: Stel doelen voor winstneming en stoploss-niveaus vast voordat u een trade plaatst. Het hebben van een plan en het consequent volgen ervan kan u helpen uw winst te maximaliseren en verliezen te beperken.
 6. Wees flexibel: Pas uw instap- en uitstappunten aan op basis van de marktomstandigheden en nieuwe informatie die zich tijdens de handel voordoet. Blijf altijd alert en bereid om uw strategie aan te passen indien nodig.

Varianten van de strategie

Een van de interessante aspecten van Divergence Trading is dat er verschillende varianten van de strategie bestaan die handelaren kunnen gebruiken. Een populaire variant is de Candlestick Divergence, waarbij handelaren letten op specifieke patronen in de prijsgrafieken om divergentiesignalen te identificeren.

Dit kan helpen om instap- en uitstappunten te bepalen en potentiële trendomkeringen te herkennen. Naast Candlestick Divergence zijn er ook andere variaties van de strategie, zoals het gebruik van verschillende technische analyse-indicatoren zoals de RSI (Relative Strength Index) of de MACD (Moving Average Convergence Divergence).

Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende varianten en te zien welke het beste werken voor jouw handelsstijl en doelen. Met een goed begrip van de diverse strategieën en het vermogen om ze effectief toe te passen, kan Divergence Trading een waardevolle aanvulling zijn op je handelsarsenaal.

Conclusie en Praktische Toepassing

In deze blog hebben we de essentie van divergence trading besproken en hoe je marktveranderingen kunt herkennen. Met behulp van verschillende indicatoren en technieken, zoals RSI en MACD, kun je trends omkeren en op basis daarvan handelsbeslissingen nemen.

Door het begrijpen van candlestick-divergenties en het bepalen van instap- en uitstappunten, kun je een effectieve divergence trading strategie ontwikkelen. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om altijd risicobeheer toe te passen en de psychologie van de handel te begrijpen.

Met deze kennis kun je divergence trading toepassen in de praktijk en hopelijk succesvol zijn in de markten.

Meer over forex met onze blogs over Forex Strategieën

Begin met de basisprincipes van “Price Action Trading“, waarbij we de fijne kneepjes van het interpreteren van ruwe prijsbewegingen ontrafelen. Dan kunt u zich verdiepen in “Divergence Trading”, dat zich richt op discrepanties tussen prijsbewegingen en technische indicatoren.

Ontdek de kracht van “Volume Spread Analysis“, dat traders helpt om de relatie tussen prijsbewegingen en handelsvolume te begrijpen. Of duik in de wereld van “Ichimoku Trading“, een technische analyse tool die een breed overzicht van de markt biedt. En als u geïnteresseerd bent in patronen die verband houden met specifieke tijden van het jaar, biedt “Seasonality Trading” een fascinerend inzicht.

Bent u geïnteresseerd in defensieve strategieën? “Hedging in Forex” legt uit hoe u uw handelsrisico’s kunt beperken door tegengestelde posities in te nemen. Daarnaast kunt u leren over “Correlation Trading“, dat het gebruik van samenhangende valutaparen benadrukt om uw handelsprestaties te optimaliseren.

Verken de innerlijke werking van “Order Flow Trading“, dat focust op het werkelijke volume van koop- en verkooporders op de markt, en “Arbitrage Trading“, dat winst maakt door gebruik te maken van prijsverschillen op verschillende markten. Voor de meer avontuurlijke traders hebben we ook een gids over “Statistical Arbitrage Trading“, een complexe kwantitatieve handelsstrategie.

Daarnaast hebben we gedetailleerde artikelen over talloze specifieke technische strategieën zoals “Price Channel Trading“, “Candlestick Trading“, “Support and Resistance Trading“, en “Market Profile Trading“. Verbeter uw trend-spotting vaardigheden met “Momentum Trading“, of leer hoe u volatiliteit kunt meten en inspelen met “Bollinger Bands Trading“.

Vervolgens kunt u uw kennis verder uitbreiden met onze artikelen over “Moving Average Crossover Trading“, “Renko Trading“, “Heiken Ashi Trading“, en “ADX Trading“. Al deze technieken kunnen waardevolle toevoegingen zijn aan uw Forex trading toolkit. Ontdek nu onze uitgebreide Forex blog om uw handelsvaardigheden te verbeteren!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is divergence trading?

Divergence trading is een strategie in de financiële markten waarbij handelaren kijken naar afwijkingen tussen prijsbewegingen en indicatoren om mogelijke marktveranderingen te identificeren.

2. Hoe kan ik marktveranderingen herkennen met behulp van divergence trading?

Om marktveranderingen te herkennen met behulp van divergence trading, moet je letten op situaties waarbij de prijs van een financieel instrument een andere richting op beweegt dan een technische indicator, zoals een oscillator. Dit kan wijzen op een mogelijke trendomkering.

3. Welke indicatoren kunnen worden gebruikt voor divergence trading?

Er zijn verschillende indicatoren die kunnen worden gebruikt voor divergence trading, waaronder de Relative Strength Index (RSI), de Moving Average Convergence Divergence (MACD) en de Stochastic Oscillator. Deze indicatoren helpen handelaren om afwijkingen te identificeren tussen prijsbewegingen en de kracht of momentum van de markt.

4. Welke risico’s zijn er verbonden aan divergence trading?

Zoals bij elke handelsstrategie zijn er ook risico’s verbonden aan divergence trading. Het belangrijkste risico is dat marktveranderingen niet altijd voorspelbaar zijn en dat afwijkingen tussen prijsbewegingen en indicatoren soms kunnen leiden tot valse signalen. Het is belangrijk om een goede riskmanagementstrategie te hanteren en stoploss-orders te gebruiken om verliezen te beperken.

» Referenties


1. Chaboud, A. P., Chiquoine, B., Hjalmarsson, E., & Vega, C. (2014). Rise of the machines: Algorithmic trading in the foreign exchange market. The Journal of Finance, 69(5),
https://www.jstor.org/stable/43612951

2. Drehmann, M., & Sushko, V. (2022, December 5). The global foreign exchange market in a higher-volatility environment. BIS Quarterly Review.
https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2212f.htm

3. Gallo, C. (2014, July 20). The Forex Market in Practice: A Computing Approach for Automated Trading Strategies. International Journal of Economics and Management Sciences.
https://www.semanticscholar.org/paper/The-Forex-Market-in-Practice%3A-A-Computing-Approach-Gallo/0fead5f2309acb35956e93d8238059b1e6221a2d

4. Neely, C. J., & Weller, P. A. (2013, October). Lessons from the evolution of foreign exchange trading strategies. Journal of Banking & Finance, 37(10), 3783-3798.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378426613002549

5. Segal, T. (2021, March 4). What is the best method of analysis for forex trading? Reviewed by Anderson, S., Fact checked by Perez, Y. [Webpage]. Investopedia.
https://www.investopedia.com/ask/answers/forex/best-method-of-forex-analysis.asp

» Referenties

Conclusie forex brokers 2023

Demian van Keken

Demian van Keken

Demian van Keken (1990), een gepassioneerde forex specialist met uitgebreide ervaring in de financiële markten, begon zijn reis in de forex-wereld uit interesse en heeft deze nu getransformeerd naar een diepe passie voor het begrijpen van de dynamiek van valutahandel. Door zijn grondige kennis van de forex-industrie en zijn toewijding aan anderen, heeft Demian vele individuen geholpen hun financiële doelen te bereiken. Of je nu een nieuwkomer bent in forex trading of een ervaren handelaar, Demian staat klaar om je te voorzien van de informatie en kennis die je nodig hebt om succesvol te zijn. Geniet van de waardevolle inzichten die hij deelt op dit platform. Voor vragen of assistentie, neem gerust contact op via info@besteforexbroker.nl of bel 033-2022144. Je kunt Demian ook volgen op LinkedIn. Meer ervaringen van Demian van Keken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *