In dit artikel

Breakout Trading

Breakout Trading: Het Signaal van een Nieuwe Markt Fase (2023)

In dit artikel

Het ontdekken van het juiste moment om een aandeel te kopen of te verkopen kan een uitdaging zijn. Maak je geen zorgen, we hebben allemaal met dit probleem geworsteld en ik ben hier om je te helpen met de kracht van Breakout Trading.

Dit artikel zal je door het proces van het herkennen en handelen op breakout-signalen leiden, wat essentieel is om te profiteren van nieuwe marktfasen. Duik erin, de wereld van winstgevende Breakout Trading wacht op je!

Key takeaways:

Uit onze beste forex broker test voor 2023 is gekomen: IC Markets. Met de diverse account types, zeer lage spread en uitstekende klantenservice staat deze boven aan onze lijst.

Samenvatting

 • Breakout trading is het handelen op basis van plotselinge en sterke prijsbewegingen die een nieuwe marktfase aangeven.
 • Technische analyse is essentieel bij breakout trading en het identificeren van sterke support- en weerstandsniveaus.
 • Belangrijke indicatoren bij breakout trading zijn draaipunten, trendlijnen, Bollinger Bands, RSI en MACD.
 • Sterke support- en weerstandsniveaus kunnen gebruikt worden bij het bepalen van instap- en uitstappunten, stop loss-niveaus en winstniveaus.
 • Er zijn verschillende strategieën voor breakout trading, zoals de range breakout strategie, breakout van een consolidatiepatroon en de momentum breakout strategie.

Wat is een Breakout en Waarom is het Belangrijk?

Een breakout is een plotselinge en sterke prijsbeweging die een marktfase aangeeft, en het is een cruciaal signaal voor traders.

Definitie van een breakout

Een breakout in de tradingwereld refereert aan een situatie waarbij de prijs van een financieel instrument, zoals een aandeel, grondstof of valuta, uitbreekt of beweegt buiten een gedefinieerd support- of weerstandsniveau met verhoogd volume.

Dit kan de start zijn van een nieuwe trend en duidt vaak op een sterke marktbeweging in de richting van de breakout. Het identificeren van deze bewegingen kan handelaars helpen om potentieel winstgevende handelsmogelijkheden te spotten.

Daarmee vormt de breakout een cruciaal signaal voor veel handelsstrategieën, waaronder natuurlijk de breakout strategie.

Het belang van breakouts in het identificeren van nieuwe marktfasen

Tijdens het handelen op de financiële markten is het belangrijk om de verschillende marktfasen te begrijpen en te identificeren. Breakouts spelen hierbij een cruciale rol. Een breakout wordt gedefinieerd als een plotselinge en sterke beweging van de prijs boven een belangrijk weerstandsniveau of onder een belangrijk steunniveau.

Dit signaleert vaak het begin van een nieuwe marktfase.

Het identificeren van breakouts kan handelaren helpen om winstgevende handelsmogelijkheden te vinden. Door te weten wanneer een markt uitbreekt, kunnen handelaren profiteren van de sterke beweging en de kans vergroten op het behalen van winst.

Technische analyse is een belangrijke tool bij het identificeren van breakouts, waarbij handelaren gebruik maken van indicatoren zoals draaipunten en trendlijnen om sterke support- en weerstandsniveaus te identificeren.

Breakout Trading

Technische Analyse voor Breakout Trading

Bij het handelen in breakouts is technische analyse essentieel, waarbij gebruik wordt gemaakt van indicatoren zoals draaipunten en trendlijnen.

Gebruik van technische indicatoren zoals draaipunten en trendlijnen

Het gebruik van technische indicatoren is essentieel bij het handelen in breakouts. Hier zijn enkele belangrijke indicatoren die kunnen worden gebruikt bij het identificeren van breakouts:

 1. Draaipunten: Draaipunten zijn niveaus op de prijsgrafiek waar de markt kan draaien. Ze worden berekend op basis van voorgaande hoogte- en dieptepunten en geven potentiële ondersteunings- en weerstandsniveaus aan. Door draaipunten te identificeren, kunnen traders mogelijke instap- en uitstappunten bepalen tijdens een breakout.
 2. Trendlijnen: Trendlijnen worden getrokken op de grafiek om de richting van de markttrend aan te geven. Bij een bullmarkt wordt een uptrendlijn getrokken langs de opeenvolgende hogere dieptepunten, terwijl bij een bearmarkt een downtrendlijn wordt getrokken langs de lagere hoogtepunten. Het breken van een trendlijn kan wijzen op het begin van een nieuwe marktfase.
 3. Bollinger Bands: Bollinger Bands zijn indicatoren die zich uitstrekken rondom de prijsgrafiek en bewegingen met hoge volatiliteit markeren. Een breakout kan optreden wanneer de prijs door het bovenste of onderste Bollinger Band-niveau breekt, wat aangeeft dat er sprake is van sterke beweging in die richting.
 4. RSI (Relative Strength Index): De RSI geeft aan of een markt overbought (overgekocht) of oversold (oververkocht) is. Een overgekochte markt kan wijzen op een potentiële neerwaartse breakout, terwijl een oververkochte markt kan wijzen op een mogelijke opwaartse breakout.
 5. MACD (Moving Average Convergence Divergence): De MACD is een momentumindicator die de relatie tussen twee voortschrijdende gemiddelden laat zien. Een positieve crossover van de MACD-lijn boven de signaallijn kan duiden op een bullish breakout, terwijl een negatieve crossover kan wijzen op een bearish breakout.

Identificeren van sterke support- en weerstandsniveaus

Bij het handelen in breakouts is het identificeren van sterke support- en weerstandsniveaus essentieel. Deze niveaus kunnen de prijsbewegingen beïnvloeden en een indicatie geven van mogelijke uitbraken.

 1. Gebruik technische indicatoren zoals voortschrijdende gemiddelden, Bollinger Bands en Fibonacci retracement levels om belangrijke niveaus te vinden waar de prijs mogelijk kan reageren.
 2. Observeer historische gegevens en zoek naar gebieden waar de prijs eerder werd afgeweerd (weerstand) of gesteund (support).
 3. Let op handelsvolumes bij belangrijke niveaus. Hoge volumes kunnen aangeven dat er sterke support of weerstand aanwezig is.
 4. Kijk naar patronen zoals driehoeken, kop-en-schouderformaties en rechthoeken die zich vormen rondom bepaalde prijsniveaus.
 5. Gebruik trendlijnen om support- en weerstandsniveaus te markeren die langs meerdere hoogte- of dieptepunten lopen.

Strategieën voor Breakout Trading

Bij Breakout Trading zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken, zoals de range breakout strategie, breakout van een consolidatiepatroon en de momentum breakout strategie.

Range Breakout strategie

De range breakout strategie is een populaire aanpak bij breakout trading. Bij deze strategie wordt er gezocht naar een doorbraak van de koers buiten een bepaald handelsbereik. Dit kan bijvoorbeeld een horizontale prijsrange zijn tussen steun- en weerstandsniveaus.

Wanneer de koers boven het weerstandsniveau uitbreekt, wordt dit gezien als een teken van sterkte en potentieel voor verdere stijging. Aan de andere kant, als de koers onder het steunniveau breekt, kan dit wijzen op zwakte en mogelijke daling.

De range breakout strategie biedt handelsmogelijkheden bij het vastleggen van deze uitbraken en profiteren van de beweging die volgt. Door nauwkeurig naar de marktsituatie te kijken en discipline toe te passen, kan deze strategie winstgevend zijn in verschillende marktomstandigheden.

Breakout Trading

Breakout van een consolidatiepatroon

Als het gaat om breakout trading, is het identificeren van een breakout van een consolidatiepatroon een van de meest winstgevende strategieën. Een consolidatiepatroon ontstaat wanneer de prijs van een effect zijwaarts beweegt binnen een bepaald bereik, waarbij de bewegingen beperkt blijven tussen sterke support- en weerstandsniveaus.

Een breakout van een consolidatiepatroon treedt op wanneer de prijs uiteindelijk uit dit bereik breekt en een nieuwe trend begint. Dit kan zowel aan de boven- als aan de onderkant van het bereik gebeuren, afhankelijk van de richting waarin de prijs doorbreekt.

Het identificeren van deze breakouts kan traders helpen om vroeg in te stappen in een nieuwe trend en zo winstgevende handelskansen te benutten.

Om een breakout van een consolidatiepatroon te identificeren, is het belangrijk om te letten op tekenen van prijsvolatiliteit en nauwe handelsreeksen binnen het consolidatiebereik. Technische indicatoren zoals steun- en weerstandsniveaus, trendlijnen en momentumoscillatoren kunnen ook bijdragen aan het bevestigen van een mogelijke breakout.

Het is belangrijk op te merken dat niet elke consolidatie leidt tot een breakout, dus het is cruciaal om geduldig te zijn en te wachten op bevestiging voordat u een positie inneemt. Het instellen van stop loss niveaus en het bepalen van koersdoelen zijn ook essentieel om risico’s te beperken en winsten te maximaliseren bij het handelen van breakouts van consolidatiepatronen.

Momentum Breakout strategie

Een van de meest populaire strategieën voor breakout trading is de momentum breakout strategie. Deze strategie maakt gebruik van het momentum van een marktbeweging om winstgevende handelsmogelijkheden te identificeren.

Bij deze strategie wordt gezocht naar een snelle en krachtige beweging in de markt, waarbij de prijs snel stijgt of daalt met aanzienlijk volume. Het doel is om in te stappen op het moment dat de prijs uitbreekt boven een weerstandsniveau of onder een steunniveau, waardoor we de potentie hebben om hoge winsten te behalen.

Om deze strategie succesvol toe te passen, is het belangrijk om gebruik te maken van technische indicatoren die het momentum van de marktbeweging meten. Deze indicatoren kunnen bijvoorbeeld bestaan uit oscillatoren zoals de Relative Strength Index (RSI) of het gebruik van bewegende gemiddelden.

Door deze indicatoren te combineren met de juiste timing en een goed risicomanagementplan, kan de momentum breakout strategie helpen om consistente winsten te behalen in een dynamische marktomgeving.

Let op: Het inzetten van een effectieve momentum breakout strategie vereist zorgvuldige analyse en oefening. Het is belangrijk om elke handelsmogelijkheid grondig te evalueren voordat u beslissingen neemt, en ervoor te zorgen dat u uw risico’s beheert door stop loss niveaus en winstniveaus in te stellen.

Risicomanagement en Succesvolle Breakout Trading

Risicomanagement is essentieel voor succesvolle breakout trading. Bepaal nauwkeurig stop loss niveaus en stel winstdoelen in om je risico te beheersen. Pas je breakout strategieën aan op basis van veranderende marktomstandigheden.

Het belang van een goed risicomanagement plan

Als het gaat om breakout trading, is een goed risicomanagementplan van cruciaal belang. Het hebben van een plan helpt ervoor te zorgen dat we niet overweldigd raken door emoties en impulsieve beslissingen nemen die onze handelsresultaten negatief kunnen beïnvloeden.

Een goed risicomanagementplan omvat het bepalen van stop loss-niveaus en het instellen van winstniveaus op basis van onze analyse van de markt. Hierdoor kunnen we onze verliezen beperken en onze winsten maximaliseren.

Het is ook belangrijk om ons risico te spreiden door niet al ons kapitaal in één enkele trade te investeren. Door onze posities te diversifiëren, kunnen we de impact van eventuele verliezen verminderen.

Daarnaast moeten we bereid zijn om onze strategieën aan te passen en te evalueren op basis van veranderende marktomstandigheden. Dit stelt ons in staat om flexibel te blijven en ons aan te passen aan nieuwe handelskansen die zich kunnen voordoen.

Het bepalen van stop loss niveaus en het instellen van winstniveaus

Bij breakout trading is het bepalen van stop loss niveaus en het instellen van winstniveaus van cruciaal belang. Hier zijn enkele stappen die ik volg om deze niveaus te bepalen:

 1. Identificeer sterke support- en weerstandsniveaus: Voordat ik mijn stop loss en winstniveaus bepaal, identificeer ik eerst de belangrijkste support- en weerstandsniveaus op de grafiek. Dit zijn punten waar de prijs historisch gezien moeite heeft gehad om doorheen te breken.
 2. Plaats de stop loss net onder/boven het support-/weerstandsniveau: Om mijn kapitaal te beschermen, plaats ik mijn stop loss net onder/boven het support-/weerstandsniveau. Dit zorgt ervoor dat als de prijs zich tegen mij keert, mijn positie automatisch wordt gesloten voordat er grote verliezen optreden.
 3. Bepaal het winstdoel: Het winstdoel kan variëren afhankelijk van de handelsstrategie en marktomstandigheden. Ik analyseer meestal het volgende belangrijke weerstandsniveau of gebruik een ratio zoals 1:2 (waarbij mijn verwachte winst twee keer zo groot is als mijn risico).
 4. Pas de stop loss aan naarmate de prijs beweegt: Naarmate de prijs in mijn voordeel beweegt, pas ik regelmatig mijn stop loss aan om eventuele winsten veilig te stellen. Dit staat bekend als trailing stop loss.
 5. Houd rekening met volatiliteit en trendsterkte: Bij het bepalen van stop loss en winstniveaus houd ik rekening met de volatiliteit van de markt en de sterkte van de trend. In volatiele markten kan ik iets ruimere stop loss-niveaus gebruiken om te voorkomen dat ik te snel word uitgestopt.

Het evalueren en aanpassen van de breakout strategieën bij veranderende marktomstandigheden.

Bij het handelen in breakouts is het essentieel om voortdurend de strategieën te evalueren en aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Blijf op de hoogte van marktontwikkelingen: Volg het nieuws, economische gegevens en andere factoren die invloed kunnen hebben op de markt. Pas uw breakout strategieën aan op basis van deze informatie.
 2. Monitor technische indicatoren: Houd nauwlettend in de gaten hoe technische indicatoren zich gedragen in verschillende marktomstandigheden. Als een indicator niet langer betrouwbaar is, pas dan uw strategie aan en gebruik andere indicatoren die wel effectief zijn.
 3. Test en optimaliseer uw strategieën: Neem regelmatig de tijd om uw breakout strategieën te testen en te optimaliseren met behulp van historische gegevens. Identificeer patronen of signalen die consistent winstgevend zijn en pas uw strategie hierop aan.
 4. Pas risicomanagement toe: Zorg ervoor dat u altijd een strikt risicomanagementplan volgt bij het handelen in breakouts. Pas uw stop loss niveaus en winstdoelen aan op basis van de volatiliteit en marktomstandigheden.
 5. Wees flexibel: Blijf openstaan voor nieuwe ideeën en benaderingen wanneer u merkt dat uw huidige breakout strategie niet langer effectief is. Experimenteer met nieuwe methoden en pas uw benadering aan om succesvol te blijven in een veranderende markt.

Meer over forex met onze blogs over Forex Strategieën

We beginnen onze reis met een diepgaande blik op de “Hedging Strategieën in Forex“, een methode om uw risico’s te beheersen, gevolgd door een snelcursus over “Forex Scalping Strategieën” en “Carry Trade Strategieën in Forex” voor degenen die snel winst willen maken.

Vervolgens nemen we een bocht en duiken we in “Breakout Strategieën in Forex” en “Trendvolgende Strategieën voor Forex“. Deze strategieën zullen u helpen om de dynamiek van de forex markt beter te begrijpen.

Als u geïnteresseerd bent in technische analyse, zal ons artikel over “Pivot Point Strategieën in Forex” en “Fibonacci Retracements in Forex” u zeker aanspreken. Daarnaast wordt de “Economische Kalender in Forex” besproken als een essentieel hulpmiddel voor fundamentele analyse.

Ontdek de mogelijkheden van “Forex Swing Trading Strategieën” en krijg een grondige kennis van “Price Action in Forex“. Daarnaast onthullen we het belang van “Psychologie in Forex Trading” en hoe het uw handelsprestaties kan beïnvloeden.

Het kiezen van een betrouwbaar “Forex Platform” is ook van cruciaal belang voor uw succes. En wist u dat wereldgebeurtenissen een enorme “Impact op Forex” kunnen hebben? Wij hebben hier een artikel aan gewijd.

Maak kennis met geavanceerde technieken zoals “High-Frequency Forex Trading Strategieën“, en ontdek hoe “AI en Machine Learning” steeds vaker worden gebruikt in “Forex Strategieën”.

In onze sectie over de “Forex Divergentie” leer je hoe je afwijkingen in prijsactie en technische indicatoren kunt interpreteren. Ook geven we inzicht in “Hedge Fund Strategieën“.

Wat zijn de “Beste Forex Strategieën voor 2023“? We hebben een artikel samengesteld met onze prognoses. Voor de techneuten onder ons hebben we een artikel over “Algorithmische Strategieën in Forex“.

Tot slot, voor degenen die de markt willen verslaan met het laatste nieuws, is er ons artikel over “News Trading in Forex“. Geniet van uw reis door de fascinerende wereld van forex trading!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is breakout trading en hoe werkt het?

Breakout trading is een strategie die wordt gebruikt in de financiële markten om te profiteren van grote prijsbewegingen na een periode van consolidatie. Het idee is om in te spelen op het moment dat de prijs uitbreekt boven een bepaald niveau of patroon, wat kan duiden op het begin van een nieuwe marktfase. Traders gebruiken verschillende indicatoren en technische analyse tools om potentiële breakouts te identificeren.

2. Welke indicatoren kunnen worden gebruikt bij breakout trading?

Bij breakout trading kunnen verschillende indicatoren en technische analyse tools worden gebruikt om potentiële breakouts te identificeren. Enkele veelgebruikte indicatoren zijn Bollinger Bands, Moving Averages, RSI (Relative Strength Index) en MACD (Moving Average Convergence Divergence). Deze indicatoren kunnen helpen bij het identificeren van niveaus waarop de prijs waarschijnlijk zal uitbreken.

3. Hoe bepaal ik mijn entry- en exitpunten bij breakout trading?

Het bepalen van entry- en exitpunten bij breakout trading hangt af van verschillende factoren, zoals de volatiliteit van de markt en de gekozen strategie. Traders kunnen ervoor kiezen om in te stappen zodra de prijs boven een bepaald weerstandsniveau uitbreekt en hun positie te sluiten zodra de prijs een vooraf bepaald doel bereikt of terugkeert naar het initiële niveau. Het is belangrijk om stop loss-orders te gebruiken om potentiële verliezen te beperken.

4. Wat zijn de voor- en nadelen van breakout trading?

Enkele voordelen van breakout trading zijn de mogelijkheid om te profiteren van grote prijsbewegingen en het snel identificeren van nieuwe marktfases. Het kan ook een gestructureerde aanpak bieden met duidelijke entry- en exitpunten. Nadelen zijn onder andere valse breakouts die kunnen le

» Referenties


1. Chaboud, A. P., Chiquoine, B., Hjalmarsson, E., & Vega, C. (2014). Rise of the machines: Algorithmic trading in the foreign exchange market. The Journal of Finance, 69(5),
https://www.jstor.org/stable/43612951

2. Drehmann, M., & Sushko, V. (2022, December 5). The global foreign exchange market in a higher-volatility environment. BIS Quarterly Review.
https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2212f.htm

3. Gallo, C. (2014, July 20). The Forex Market in Practice: A Computing Approach for Automated Trading Strategies. International Journal of Economics and Management Sciences.
https://www.semanticscholar.org/paper/The-Forex-Market-in-Practice%3A-A-Computing-Approach-Gallo/0fead5f2309acb35956e93d8238059b1e6221a2d

4. Neely, C. J., & Weller, P. A. (2013, October). Lessons from the evolution of foreign exchange trading strategies. Journal of Banking & Finance, 37(10), 3783-3798.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378426613002549

5. Segal, T. (2021, March 4). What is the best method of analysis for forex trading? Reviewed by Anderson, S., Fact checked by Perez, Y. [Webpage]. Investopedia.
https://www.investopedia.com/ask/answers/forex/best-method-of-forex-analysis.asp

» Referenties

Conclusie forex brokers 2023

Demian van Keken

Demian van Keken

Demian van Keken (1990), een gepassioneerde forex specialist met uitgebreide ervaring in de financiële markten, begon zijn reis in de forex-wereld uit interesse en heeft deze nu getransformeerd naar een diepe passie voor het begrijpen van de dynamiek van valutahandel. Door zijn grondige kennis van de forex-industrie en zijn toewijding aan anderen, heeft Demian vele individuen geholpen hun financiële doelen te bereiken. Of je nu een nieuwkomer bent in forex trading of een ervaren handelaar, Demian staat klaar om je te voorzien van de informatie en kennis die je nodig hebt om succesvol te zijn. Geniet van de waardevolle inzichten die hij deelt op dit platform. Voor vragen of assistentie, neem gerust contact op via info@besteforexbroker.nl of bel 033-2022144. Je kunt Demian ook volgen op LinkedIn. Meer ervaringen van Demian van Keken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *